Buitencentrum De Pelen

Bezoekerscentrum De Pelen in Ospel is de toegangspoort tot het bijzondere Nationaal Park De Groote Peel. In het buitencentrum vind je naast de informatiebalie van Staatsbosbeheer ook een grote winkel met streekproducten, boeken, souvenirs en fiets- en wandelkaarten. Bovendien kun je hier in het restaurant genieten van een kop koffie of een streeklunch.

Welkom in Buitencentrum De Pelen

Het volledig ecologisch gebouwde bezoekerscentrum Buitencentrum De Pelen ligt aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Het is het start- en eindpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. In het bezoekerscentrum zijn fiets- en wandelkaarten, boeken en souvenirs te koop.

Bij de informatiebalie worden doe- en ontdektochten verhuurd. Ook kun je er terecht voor groepsprogramma’s en excursies in de natuur. De medewerkers van het bezoekerscentrum helpen je graag met het samenstellen en verzorgen van programma’s voor bedrijfsuitjes, familiedagen of andere speciale gelegenheden.

Winkel en horeca

In de winkel van het buitencentrum vind je producten om de natuur mee in te gaan, zoals verrekijkers en wandelkaarten. Maar ook verrassende souvenirs en cadeaus als natuurboeken, unieke streekproducten.

Onder de noemer Buitengewoon Lekker De Pelen vindt je hier de Peelkiosk. Bij de Peelkiosk (met serre en buitenterras) kun je terecht voor een drankje met lunch. Ook is er een natuurlijke speeltuin en een picknickweide.

De Peelboerderij is van maandag t/m zaterdag beschikbaar voor vergaderingen, presentaties en andere groepsarrangementen. Op zondag kun je er terecht voor lunch of borrel.

Bezoekersinformatie

Ligging

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, tussen Nederweert en Asten.

Deelgebieden

Onder natuurgebied De Pelen vallen de gebieden De Bult, Deurnsche Peel, Groote Peel, Heidse Peel, Mariapeel, ’t Molentje, Scherliet, Snep, Starkriet en ’t Zinkske.

Grootte gebied

Ongeveer 4.500 hectare.

Nationaal Park De Groote Peel

Natuurgebied De Groote Peel maakt deel uit van Nationaal Park De Groote Peel.

Geopend

Verschillende gebieden zijn in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, gedeeltelijk voor publiek gesloten. Bekijk de gebieden op een kaartje. Tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november is het gebied nogmaals gedeeltelijk voor publiek gesloten, zie hier de kaart. Gedurende de afsluitingen zijn diverse routes van Staatsbosbeheer vrij toegankelijk, deze zijn uitgezet met paaltjes. Deze routes zijn 2 km (geel), 3 km (rood) en 6 km (blauw). Ook de wandelmogelijkheden in de Paardenbegrazing laten je het gebied ontdekken. Een wandelroute zonder markering van 7 km in de Paardenbegrazing is verkrijgbaar bij Buitencentrum De Pelen. De wandelroute vanaf de Vossenberg is ook jaarrond toegankelijk.

Onder de afsluitingen van het broedseizoen vallen ook de gebieden Deurnsche Peel en Mariapeel, bekijk de overzichtskaart. Door de afsluitingen is het niet mogelijk om o.a. het kerngebied in de Deurnsche Peel te bezoeken tijdens het broedseizoen. De gemarkeerde wandelroutes vanaf parkeerplaats de Halte en in het Broemeerbos zijn wel toegankelijk. In de Mariapeel is het doorgaande wandelpad in de Driehonderd Bunders afgesloten in het broedseizoen. Gedurende de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november zijn er in de Deurnsche Peel en Mariapeel opnieuw afsluitingen. Hetzelfde geldt voor de winterperiode van 15 oktober tot 15 maart. Zo is de rode wandelroute (vanaf IJsboerderij Hoeve Willem 3) in de winterperiode in de Deurnsche Peel afgesloten in verband met overwinterende ganzen.

Actuele informatie over het gebied is ook te volgen via de Facebook-pagina van De Pelen of via de social mediakanalen van de boswachters.

Fysieke beperking

Bij Buitencentrum De Pelen is een geschikte parkeerplaats, toilet en een rolstoel te leen voor mensen met een fysieke beperking. Bij het buitencentrum begint het familiepad (geel). Dit pad heeft een lengte van 2 km, is verhard en daardoor uitermate geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en buggy’s. Aan deze route liggen de vogelkijkhut en uitkijktoren die rolstoeltoegankelijk zijn. De overige wandelroutes zijn bij droog weer redelijk te berijden, de knuppelbruggen vragen wel enige hulp.

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt in de buurt van Buitencentrum De Pelen. Open de app Perfect Earth Animals als je bij het buitencentrum bent en ga op zoek naar de dierkaarten. Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.

Honden

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Wandelkaart

Wandelkaart nr. 37 De Peel is je gids voor een ontdekkingsreis door dit nationaal park. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk.

Fietsen

In de Pelen is fietsen door de natuurgebieden niet toegestaan. Uitzonderingen zijn in de Groote Peel op de fietspaden aan de oostzijde (fietspad Mussenbaan, knooppunt 94 tot 5) en de zuidzijde (knooppunt 7 tot 8) van het gebied. In de Mariapeel mag deels over de zandpaden gefietst worden, let hierbij wel op de bebording in het gebied.

Paardrijden

Alleen op het ruiterpad aan de zuidoostzijde van de Groote Peel.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een vogelrijk natuurgebied in Limburg en Brabant. Een hoogveengebied waar vroeger veelal turf werd gestoken, maar waar je tegenwoordig prachtig kunt wandelen. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en is een aaneengeschakeld stuk natuur. Er bevinden zich bijvoorbeeld geen autowegen, hoogspanningsmasten of andere ontsierende werken. Hierdoor voel jij je één met de natuur. Dit is uiterst zeldzaam in Nederland.

Vroeger was De Groote Peel een oneindig Veenmoeras. Tegenwoordig is Nationaal Park De Groote Peel een natuurgebied van internationale klasse, vooral bekend vanwege zijn vogelrijkdom. Overal zijn sporen van het verleden te vinden en ook het waterrijke landschap herinnert aan vroeger. Destijds een plek om te mijden, nu een plek om naar hartenlust te wandelen.

De Groote Peel is een gebied als geen ander. Het is geen bos, geen heide, geen polder. Peel betekent moerassige plek. En drassig is het hier. Door een leemlaag kon het water niet goed wegzakken. Water- en moerasplanten verteerden niet of nauwelijks. Er ontstond laagveen. En dat was de basis voor uitbundige groei van het veenmos.

Ontstaan van het landschap

Ooit waren De Pelen een reusachtig, vrijwel onbegaanbaar hoogveen. Maar daarvan is het meeste als turf – ‘het goud van De Peel’- in ovens en kachels verdwenen. De Deurnse Peel, de Mariapeel en de Groote Peel bleven over. Het gebied is internationaal erkend als ‘wetland’. Het is van groot belang voor allerlei moeras- en watervogels. Sinds 1993 is de Groote Peel een nationaal park.

Veenmos

Waar een klein plantje groot in kan zijn. Veenmos is grotendeels verantwoordelijk voor het ontstaan van de Groote Peel. Het plantje neemt water op via het blad, want wortels heeft het niet. Veenmos kan tot twintig keer z’n eigen gewicht aan vocht vasthouden. Het groeit aan de bovenkant en sterft tegelijk af aan de onderkant. Op de resten floreren hoogveenplanten als zonnedauw, lavendelhei en wollegras.

Peelpuisten

Bomen legden het op den duur af tegen het veenmos. Ze waaiden om nadat een veenmostapijt de wortels had verstikt. Bij een lage waterstand komen nog altijd de fossiele boomstronken tevoorschijn. Het heet kienhout, maar is in deze streek beter bekend als ‘peelpuisten’. Om de moerasachtige delen te kunnen verkennen, heeft Staatsbosbeheer ‘knuppelbruggen’ aangelegd. Dat zijn verhoogde wandelpaden van boomstammen.

Broed- en trekvogels

De rust van de Groote Peel lokt meer dan honderd soorten broedvogels: blauwborsten, roodborsttapuiten en geelgorsjes. Ook trekvogels strijken hier neer. Met onmiskenbaar getrompetter kondigt de statige kraanvogel zijn komst aan.

Wandelroutes

Wie gaat wandelen in de Pelen doet er goed aan goede (waterdichte) schoenen aan te trekken. De ondergrond kan verraderlijk zijn, doordat onder de bodem van veenmos plassen water schuilgaan.Vanaf het Buitencentrum de Pelen starten verschillende wandelroutes, maar ook vanuit Meijel kun je een afwisselende wandeling maken door De Groote Peel en het buitengebied. Slinger je een weg door het moeras over de vlonderpaden, beklim de uitkijktoren de Vossenberg voor prachtige vergezichten, bezoek het hoogste punt de Amsloberg en geniet van de vele vogels, die hier foerageren.

Van klein blokje om tot een lange wandeling. De knuppelbruggen over het water en moeras en de verende veenbodem op sommige paden bieden een onvergetelijke beleving. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het uitgestrekte landschap. De vogelkijkhut en de uitzichtvlonder bieden een fraaie blik over het Meerbaansblaak.

Vanaf Buitencentrum De Pelen starten drie paaltjesroutes van twee (geel), drie (rood) en zes (blauw) kilometer. De gele route is verhard en geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Ook kun je een wandeling maken over de zandrug aan de oostzijde van het gebied. Hier lopen Shetlandse pony’s. Op de Amsloberg, het hoogste punt in de Peel, bloeit in de zomer uitbundig paarse heide. Buiten de gemarkeerde routes is het gebied vrij toegankelijk op wegen en paden.

Wandelroute Meerbaansblaak Groote Peel

Een kleine wandeling, waar je de tijd voor kunt nemen. Je komt langs het Meerbaansblaak, waar je geniet van de weerspiegelingen in het water. Vanuit de vogelkijkhut heb je een fantastisch zicht op de watervogels die niets in de gaten lijken te hebben. De vlonders voeren je door het moerasgebied naar de bijenstal en de kruidentuin.

Afstand: 2,4 kilometer
Routekleur: Geel
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Wandelroute familiepad

Wandelpad door de Groote Peel, voorzien van een verharde bovenlaag. Uitermate geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. De route start bij Buitencentrum De Pelen.

Afstand: 2,4 kilometer
Routekleur: Geel
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan  Honden niet toegestaan

Wandelroute Knuppelbrug Groote Peel

Dankzij de knuppelbruggetjes houd je droge voeten tijdens deze wandeling door De Groote Peel. Let op, een van de knuppelbruggen op de knuppelbrugroute (rode schildjes) is tijdelijk niet toegankelijk. De knuppelbrug verkeert in slechte staat en wordt vervangen door een kade. Volg de omleiding op de routepaaltjes, of vraag meer informatie bij Buitencentrum de Pelen. De route is op dit moment iets korter (2,8 km).

Afstand: 3,2 kilometer
Routekleur: Rood
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Boswachterspad Mussenbaan

Volg de blauwe paaltjes voor een wandeling die je alle facetten van De Groote Peel laat zien. Je loopt over knuppelbruggen, de grens tussen Limburg en Brabant en over de paden die tijdens de vroegere turfwinning zijn ontstaan. Om je heen zie je weids en open moeras, landerijen en weidevogels. Bij de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht en kun je de sporen van de turfwinning goed zien. De peelbanen liggen als verhoogde paden door het landschap. De veenhoogtemeter op de route laat zien hoe hoog het veen vroeger was.

Afstand: 5,6 kilometer
Routekleur: Blauw
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Wandelroute Paardenbegrazing Groote Peel

Deze wandelroute is niet gemarkeerd, maar de route is verkrijgbaar bij Buitencentrum De Pelen. De wandeling voert je naar de Amsloberg. Dit is het hoogste punt in de Peel, waar ’s zomers de heide uitbundig paars bloeit. De zandkop ligt net iets hoger dan de omgeving, waardoor je een mooi uitzicht hebt over de rest van het gebied.

Afstand: 9 kilometer
Routekleur: Geen
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Vossenbergtocht

Deze wandeling voert je van Meijel door het buitengebied en De Groote Peel. Aan de rand van De Groote Peel ligt de Vossenberg. Dit deel van de Peel speelde in de Tweede Wereldoorlog een grote rol. Hier vochten soldaten op de drassige grond voor de vrijheid van Nederland. Je ziet hier nog veel sporen van terug, zoals de bunkers en kazematten, die deel uitmaakten van de Peelraamstelling. Hier vind je ook de 22 meterhoge uitkijktoren Belfort, de je een weids uitzicht over de omgeving biedt. Vanaf de toren loopt een pad, dat gebruikt werd ten tijde van de turfwinning, maar in de oorlog een belangrijke vluchtroute vormde van Meijel naar Brabant.

Let op: vanwege het vogeltrekseizoen, dat loopt van 15 oktober tot en met 30 november, is een deel van de route afgesloten. Volg het alternatief.

Afstand: 16 kilometer
Routekleur: Geen
Startpunt: Sint Nicolaaskerk, Kerkstraat 1, Meijel.

Honden niet toegestaan

Kabouterpad De Pelen

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Kabouters zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen..

Gebied: De Pelen
Kind t/m 12 jaar: € 6.50
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Duur: 45 minuten

Honden niet toegestaan  Honden niet toegestaan

Fietsroute

Fietsen in en rondom de Peel is fietsen in een gebied vol cultuurhistorie, landbouwontwikkeling en bijzondere natuur. Download de route, stap op de fiets en geniet van de omgeving. Fietskaarten zijn onder andere te koop bij Buitencentrum De Pelen en VVV.

Activiteiten

De Pelen biedt verschillende activiteiten, wandelroutes en excursies aan voor jong en oud. Bekijk snel wat er de komende tijd te doen is in dit natuurgebied. Je kunt bij Buitencentrum de Pelen ook terecht voor groepsprogramma’s en excursies in de natuur. De medewerkers van het bezoekerscentrum helpen je graag met het samenstellen en verzorgen van programma’s voor bedrijfsuitjes, familiedagen of andere speciale gelegenheden.

Contactgegevens

Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel

info@buitencentrumdepelen.nl
0495-641497

Openingstijden

Informatiebalie en winkel

di t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (november – maart).
Ma t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (april – oktober).

Horeca

De Peelkiosk (in het buitencentrum):
Di t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (november – maart).
Ma t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (maart – november).

De Peelboerderij (op loopafstand van buitencentrum):
Ma t/m za van groepen op afspraak.
Zo 11.00 – 16.00 uur m.u.v. slecht weer en zomervakantie.

Op zon- en feestdagen is reserveren niet mogelijk maar ben je van harte welkom.

Bereikbaarheid

Auto: navigatie-adres: Moostdijk 15, Ospel. Er is voldoende gratis parkeerruimte.
Openbaar vervoer: vanaf station Weert bus 370 richting Venlo, halte Meijelsedijk/Moostdijk