Wandel- en fietsroutes

Bezoekerscentrum De Pelen in Ospel is de toegangspoort tot het bijzondere Nationaal Park De Groote Peel. In het buitencentrum vind je naast de informatiebalie van Staatsbosbeheer ook een grote winkel met streekproducten, boeken, souvenirs en fiets- en wandelkaarten. Bovendien kun je hier in het restaurant genieten van een kop koffie of een streeklunch.

Wandelroutes

Wie gaat wandelen in de Pelen doet er goed aan goede (waterdichte) schoenen aan te trekken. De ondergrond kan verraderlijk zijn, doordat onder de bodem van veenmos plassen water schuilgaan. Vanaf het Buitencentrum de Pelen starten verschillende wandelroutes, maar ook vanuit Meijel kun je een afwisselende wandeling maken door De Groote Peel en het buitengebied. Slinger je een weg door het moeras over de vlonderpaden, beklim de uitkijktoren de Vossenberg voor prachtige vergezichten, bezoek het hoogste punt de Amsloberg en geniet van de vele vogels, die hier foerageren.

Van klein blokje om tot een lange wandeling. De knuppelbruggen over het water en moeras en de verende veenbodem op sommige paden bieden een onvergetelijke beleving. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het uitgestrekte landschap. De vogelkijkhut en de uitzichtvlonder bieden een fraaie blik over het Meerbaansblaak.

Vanaf Buitencentrum De Pelen starten drie paaltjesroutes van twee (geel), drie (rood) en zes (blauw) kilometer. De gele route is verhard en geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Ook kun je een wandeling maken over de zandrug aan de oostzijde van het gebied. Hier lopen Shetlandse pony’s. Op de Amsloberg, het hoogste punt in de Peel, bloeit in de zomer uitbundig paarse heide. Buiten de gemarkeerde routes is het gebied vrij toegankelijk op wegen en paden.

Wandelroute Meerbaansblaak Groote Peel

Een kleine wandeling, waar je de tijd voor kunt nemen. Je komt langs het Meerbaansblaak, waar je geniet van de weerspiegelingen in het water. Vanuit de vogelkijkhut heb je een fantastisch zicht op de watervogels die niets in de gaten lijken te hebben. De vlonders voeren je door het moerasgebied naar de bijenstal en de kruidentuin.

Afstand: 2,4 kilometer
Routekleur: Geel
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Wandelroute familiepad

Wandelpad door de Groote Peel, voorzien van een verharde bovenlaag. Uitermate geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. De route start bij Buitencentrum De Pelen.

Afstand: 2,4 kilometer
Routekleur: Geel
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan  Honden niet toegestaan

Wandelroute Knuppelbrug Groote Peel

Dankzij de knuppelbruggetjes houd je droge voeten tijdens deze wandeling door De Groote Peel. Let op, een van de knuppelbruggen op de knuppelbrugroute (rode schildjes) is tijdelijk niet toegankelijk. De knuppelbrug verkeert in slechte staat en wordt vervangen door een kade. Volg de omleiding op de routepaaltjes, of vraag meer informatie bij Buitencentrum de Pelen. De route is op dit moment iets korter (2,8 km).

Afstand: 3,2 kilometer
Routekleur: Rood
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Boswachterspad Mussenbaan

Volg de blauwe paaltjes voor een wandeling die je alle facetten van De Groote Peel laat zien. Je loopt over knuppelbruggen, de grens tussen Limburg en Brabant en over de paden die tijdens de vroegere turfwinning zijn ontstaan. Om je heen zie je weids en open moeras, landerijen en weidevogels. Bij de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht en kun je de sporen van de turfwinning goed zien. De peelbanen liggen als verhoogde paden door het landschap. De veenhoogtemeter op de route laat zien hoe hoog het veen vroeger was.

Afstand: 5,6 kilometer
Routekleur: Blauw
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Wandelroute Paardenbegrazing Groote Peel

Deze wandelroute is niet gemarkeerd, maar de route is verkrijgbaar bij Buitencentrum De Pelen. De wandeling voert je naar de Amsloberg. Dit is het hoogste punt in de Peel, waar ’s zomers de heide uitbundig paars bloeit. De zandkop ligt net iets hoger dan de omgeving, waardoor je een mooi uitzicht hebt over de rest van het gebied.

Afstand: 9 kilometer
Routekleur: Geen
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Honden niet toegestaan

Vossenbergtocht

Deze wandeling voert je van Meijel door het buitengebied en De Groote Peel. Aan de rand van De Groote Peel ligt de Vossenberg. Dit deel van de Peel speelde in de Tweede Wereldoorlog een grote rol. Hier vochten soldaten op de drassige grond voor de vrijheid van Nederland. Je ziet hier nog veel sporen van terug, zoals de bunkers en kazematten, die deel uitmaakten van de Peelraamstelling. Hier vind je ook de 22 meterhoge uitkijktoren Belfort, de je een weids uitzicht over de omgeving biedt. Vanaf de toren loopt een pad, dat gebruikt werd ten tijde van de turfwinning, maar in de oorlog een belangrijke vluchtroute vormde van Meijel naar Brabant.

Let op: vanwege het vogeltrekseizoen, dat loopt van 15 oktober tot en met 30 november, is een deel van de route afgesloten. Volg het alternatief.

Afstand: 16 kilometer
Routekleur: Geen
Startpunt: Sint Nicolaaskerk, Kerkstraat 1, Meijel.

Honden niet toegestaan

Kabouterpad De Pelen

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Kabouters zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen..

Gebied: De Pelen
Kind t/m 12 jaar: € 6.50
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Duur: 45 minuten

Honden niet toegestaan  Honden niet toegestaan

Fietsroute

Fietsen in en rondom de Peel is fietsen in een gebied vol cultuurhistorie, landbouwontwikkeling en bijzondere natuur. Download de route, stap op de fiets en geniet van de omgeving. Fietskaarten zijn onder andere te koop bij Buitencentrum De Pelen en VVV.

Activiteiten

De Pelen biedt verschillende activiteiten, wandelroutes en excursies aan voor jong en oud. Bekijk snel wat er de komende tijd te doen is in dit natuurgebied. Je kunt bij Buitencentrum de Pelen ook terecht voor groepsprogramma’s en excursies in de natuur. De medewerkers van het bezoekerscentrum helpen je graag met het samenstellen en verzorgen van programma’s voor bedrijfsuitjes, familiedagen of andere speciale gelegenheden.

Contactgegevens

Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel

info@buitencentrumdepelen.nl
0495-641497

Openingstijden

Informatiebalie en winkel

di t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (november – maart).
Ma t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (april – oktober).

Horeca

De Peelkiosk (in het buitencentrum):
Di t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (november – maart).
Ma t/m zo van 10.00 – 17.00 uur (maart – november).

De Peelboerderij (op loopafstand van buitencentrum):
Ma t/m za van groepen op afspraak.
Zo 11.00 – 16.00 uur m.u.v. slecht weer en zomervakantie.

Op zon- en feestdagen is reserveren niet mogelijk maar ben je van harte welkom.

Bereikbaarheid

Auto: navigatie-adres: Moostdijk 15, Ospel. Er is voldoende gratis parkeerruimte.
Openbaar vervoer: vanaf station Weert bus 370 richting Venlo, halte Meijelsedijk/Moostdijk