Wandel naar het hart van de Groote Peel…

Turfstekerstocht onder begeleiding van een Peelgids

Op zondag 21 juli houdt Staatsbosbeheer een Turfstekerstocht in het Nationaal Park De Groote Peel. Samen met een Peelgids wandel je naar het hart van dit hoogveengebied. Tijdens de wandeling krijg je antwoord op vragen over de Peel en zijn verleden. Na afloop nagenieten met een kop koffie en een stuk Limburgse vlaai in het buitencentrum. De excursie start om 13.00 uur vanaf het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

In het spoor van de turfsteker

Al heel vroeg ontdekte de mens dat gedroogd veen goed bruikbaar is als brandstof. Jarenlang werd de Peelstreek afgegraven voor dit zwarte goud. De sporen van die turfwinning zijn nog zichtbaar in het landschap. De grote waterplas ‘het Meerbaansblaak’ bijvoorbeeld is ontstaan door het uitbaggeren van het veen. De  Peelbanen waarover je wandelt zijn de paden waarover de turfsteker zijn turf vervoerde. Tijdens de excursie krijg je informatie over de cultuurhistorie en over de natuur van het gebied. Elke wandeling is anders want in de Peel is het altijd verrassend wat je tegen komt.

De Turfstekerstocht duurt 2 – 2,5 uur en de route is 6- 7 kilometer lang. Starten om 13.00 uur bij de balie van het buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 12,50 en dat is inclusief koffie/vlaai na afloop in het buitencentrum. Vooraf reserveren is noodzakelijke en kan via: www.staatsbosbeheer.nl/turfstekerstocht

Op zondag 21 juli geen tijd? Er is ook een Turfstekerstocht op zondag 18 augustus en zondag 22 september, telkens om 13.00 uur.

 

Tössedoôr speelt op het Peelpodium De Pelen!
Muziek en vlinders in de Peel.